Monovin informatie

Algemene informatie: 

Bij de aankoop van een monovin is het belangrijk dat je de afmeting afstemt op het lichaam van je kind. Zo kan het zijn dat grotere kinderen beter als een volwassen monovin aankopen. Dit omwille van het comfort voor de voeten, maar ook voor de propulsie. Wanneer het blad van de monovin te klein is tegenover de lengte van het lichaam vraagt het meer energie om vooruit te geraken. 

In het water wordt ons vel zwakker. Om de voeten te beschermen tegen blaren is het interessant om zwemsokken aan te kopen. Deze verkopen ze bv op bol.com of in de decathlon. 

Het is belangrijk dat de monovin 2 aparte voetzakken heeft. De voeten hebben vrijwel altijd een aparte ingang per voet, maar als eronder geen 2 aparte voetzakken zijn, dan is het erg moeilijk om de monovin te controleren en je evenwicht te houden. 

Ook is het belangrijk dat de voeten niet direct in contact komen met het plastiek. Dan is het ook opnieuw moeilijk om te controleren. Daarnaast kan een monovin na een tijd, of met fout gebruik breken. Je wilt altijd dat er stof zit tussen de voeten en de plastiek om wonden te voorkomen. 

Monovinnen gemaakt uit plexiglas zijn te vermijden. Wanneer deze breken zijn ze erg scherp. Ook met een extra laag stof ertussen kunnen ze snijden. 

In een staart (stof) gebruik je altijd een monovin. Op sommige sites kan je foto’s zien van 2 aparter vinnen, de ‘gewone’ zwemvliezen zeg maar. Dit is niet aan te raden. Je geraakt er moeilijker mee vooruit. Omdat de stof dan niet volledig opgevuld is kunnen de vinnen vast komen te zitten rond de stof. 

Laat je kind nooit alleen zwemmen, met of zonder staart. De staart is niet het gevaar, spelen in water brengt altijd een risico mee. Door je kind de lessen laten volgen leren de kinderen zelfredzaam zijn in de staart. Dat is een hele stap voor op de kinderen die de lessen niet volgen. Echter wilt dit niet zeggen dat er geen toezicht meer nodig is. 

Laten we het even over staarten hebben. 

De staarten, de stof die je over de monovin trekt om je een echte zeemeermin te voelen, is gemaakt van hetzelfde stof als zwemkledij, lycra, of van hetzelfde materiaal als duikpakken, neopreen, of scubaknit wat een stof tussen een duikpak en lycra is. 

Er zijn veel heel mooie staarten, met extra vinnen aan de rug, heupen en enkels. Of de vin zelf is groter. Dit is allemaal heel erg mooi, jammer genoegd zijn deze niet aan te raden als de eerste staarten. 

De extra stof zorgt voor meer weerstand in het water. Dus dit is beter voor wanneer je kind al heel wat ervaring heeft. In het begint telt less is more. 

Voor beginner vind ik zelf een ‘sling’ erg interessant. Dit zijn staarten waarbij een stuk van de monovin (de tippen) nog zichtbaar zijn. In het begin gaan vaak de tipper erg snel kapot omdat die over de grond slepen. Door een sling te gebruiken vermijd je dit probleem. 


De Kuaki monovin is een basis monovin waar veel kinderen mee starten. Deze gaat gemakkeiijk aan en uit door de ‘sokjes’ waar de voeten in gaan. 
Bij grotere voeten, groter dan maat 37 zijn deze monovinnen af te raden. Eens dat ze aan zijn, zijn ze comfortabel, maar het is een strijd om je voeten erin te krijgen. Hierdoor kunnen de sokken scheuren. 
Bij heel smalle enkel gaan de voeten snel uit te vin. Dit is op de lossen door duiksokken van een 3-tal millimeter te kopen. Hierdoor blijven de voeten ook nog eens lekker warm. 
Deze monovin is enkel in kindermaten te verkrijgen
Deze zijn te koop bij lauraquamermaid.be ook bijpassende staarten zijn hier te koop. Met de code ‘zeemeerminlelie’ krijg je korting op de zwemstaarten.

De Mahina Merfin is een mooie sprookjesachtige monovin waardoor je je direct een echte zeemeermin waant. 
Ze heeft 2 aparte voetzakken waar de voeten stevig in zitten. Er is dus minder kans dat de voeten er zomaar uit floepen. 
Omdat de voeten stevig vast zitten zijn sokken aan te raden, net zoals in gewone schoenen. 
Deze monovin is gemaakt van gerecycleerd rubber en is flexibel. Wat handig is om mee op reis te nemen. 
De monovin gebruikt schoenmaten en zijn verkrijgbaar in de kinder- en volwassenmaten.
Te bestellen in pre-order via de partnershop

De Linden monovin is een monovin geïnspireerd op de snelste vissen van de zee. De vissen die het snelste zwemmen hebben deze vorm van staartvin. 
Er zijn 2 aparte voetzakken met verstelbare riempjes waardoor het voor de meeste kindervoeten past. 
Er is ook een neopreen inzet stukje dat je kan verwijderen om de monovin kleiner te maken. Hierdoor zitten kleine/smalle voeten ook zeker goed vast. 
Omdat de voeten stevig vast zitten zijn sokken aan te raden, net zoals in gewone schoenen. 
Deze monovin is verkrijgbaar in kinder-en volwassenenmaten. 
Verkrijgbaar via de partnershop